location м. Бориспіль, вул. Київський Шлях, 14Ж, 2 поверх

Чи мають сенс фізичні вправи при забрудненому повітрі?

news

Чи мають сенс фізичні вправи при забрудненому повітрі?

Вчені проаналізували дані фізичної активності жителів Тайваню в контексті ризику гіпертонії. Близько 91% населення планети проживає в районах з повітрям, чистота якого не відповідає стандартам ВООЗ. Забруднення повітря пов'язане з розвитком багатьох хвороб.

Люди, які проживають в районах з брудним повітрям, стикаються зі своєрідною дилемою. З одного боку, відомо, що фізична активність в таких умовах призводить до вдихання більшої кількості шкідливих речовин. Потенційно це може збільшити ризики для здоров'я. З іншого боку, фізична активність допомагає в профілактиці та лікуванні багатьох хвороб. Піднімається питання, чи є сенс у фізичних вправ в таких умовах, чи переважує ризик користь? У новому дослідженні, опублікованому в Circulation, вчені дають часткову відповідь на це питання. У людей, які роблять вправи в умовах забрудненого повітря, знижується ризик гіпертонії (підвищення артеріального тиску).

Автори дослідження проаналізували дані про більш ніж 140 тисяч чоловік, що живуть на Тайвані. В середньому за учасниками спостерігали близько 5 років, на початку дослідження ніхто з них не страждав на гіпертонію. Вчені врахували рівень забруднення дрібними частинками (PM2,5), які зазвичай утворюються при згорянні палива, в районі проживання кожного учасника. Вони врахували фізичну активність і артеріальний тиск учасників. Високим артеріальний тиск вчені вважали, починаючи з 130/90 міліметрів ртутного стовпа, згідно з американськими рекомендаціями.

Виявилося, що при забрудненні повітря фізична активність повністю виправдана. Дослідження показало, що кожен наступний ступінь забрудненості (від легкої до важкої) пов'язана зі збільшенням ризику гіпертонії на 38%. Кожен крок у збільшенні фізичної активності (від легкої до інтенсивної) знижував ризик гіпертонії на 6%.

Фізична активність була корисною при будь-якому ступені забруднення повітря. Вчені нагадують, що вправи — універсальний, безпечний та ефективний метод профілактики гіпертонії.

Попередній запис
Точний час та дату прийому визначає реєстратура. Залиште заявку на зручний час, з Вами зв’яжеться медичний координатор для підтвердження візиту
Особисті данні
Надсилаючи заявку, ви даєте згоду на Обробку особистих данних
icons
Запит відправлено
Дякуємо! Очікуйте дзвінка протягом 10 хвилин від медичного координатора
Залишити відгук
Ваші відгуки дуже важливі для нас
Залишаючи відгук, ви даєте згоду на Обробку особистих данних
icons
Відгук відправлено
Дякуємо! Завдяки Вашим відгукам ми стаємо кращими
icons
Запит відправлено