location м. Бориспіль, вул. Київський Шлях, 14Ж, 2 поверх

Синусит: що це за хвороба?

news

Синусит: що це за хвороба?

Синусит — це запалення в придаткових пазухах носа, яке може бути як гострим так і хронічним. До пазух носа відносяться не лише верхньощелепні пазухи (гайморові), як всі звикли думати, але і лобні, решітчасті та основна пазуха. Синусит досить непросте захворювання, особливо якщо це стосується лобних та основної пазухи. Дана проблема, в більшості випадків, являється наслідком недолікованих захворювань ЛОР-органів. Наприклад: гострий риніт, ГРВІ, алергічний риніт та навіть викривлення переділки носа.

Причиною може бути:

  • недолікований гострий синусит
  • стороннє тіло верхньощелепних пазух
  • кіста пазух носа
  • грибкова інфекція пазух носа (міцетома)
  • поліпозні розростання пазух носа та порожнини носа
  • новоутворення пазух носа
  • викривлення переділки носа, що провокує розвиток хронічного гіперпластичного гаймориту

На початковій стадії хронічний синусит протікає безсимптомно. Згодом з'являються такі симптоми, як утруднене носове дихання та потреба постійно застосовувати судинозвужувальні спреї або краплі, постійні слизові або в'язкі гнійні виділення (іноді з неприємним запахом), головний біль, запаморочення. Помірний періодичний або постійний біль в області лоба, щік та потилиці. Часто спостерігається відчуття розпирання в області щік (гайморових пазух). Досить часто пацієнти з вищеперерахованими скаргами, не звертаються до ЛОР-лікаря, а приходять до нас від невропатолога після МРТ головного мозку.

Хронічний синусит має здатність переходити в гостру форму, так зване загострення хронічного синуситу, яке супроводжується різким головним болем, біль посилюється при нахилі голови вниз та при різких поворотах головою. Також відмічається підвищення температури тіла до 38-39 градусів. При фронтиті виникає світлобоязнь. При неправильному лікуванні, самолікуванні або при несвоєчасному вживанні необхідних заходів, гострий риносинусит викликає запалення м'яких тканих, внутрішньочерепні та внутрішньоочні захворювання.

Для діагностики необхідно провести комп'ютерну томографію (КТ) та відеоендоскопічну діагностику. Після підтвердження діагнозу вирішується питання щодо способу лікування. Найчастіше хронічний синусит не підлягає консервативному лікуванню і необхідне оперативне втручання. Метод лікування залежить від діагнозу та підбирається індивідуально. Найбільш ефективним та найменш травматичним вважається ендоскопічний метод лікування (під контролем відеозйомки) під загальним знеболенням, коли пацієнт не відчуває болі.

Вчасно звертайтеся за допомогою до фахівця! Відповіді на всі ваші додаткові питання ви отримаєте на консультації.

Попередній запис
Точний час та дату прийому визначає реєстратура. Залиште заявку на зручний час, з Вами зв’яжеться медичний координатор для підтвердження візиту
Особисті данні
Надсилаючи заявку, ви даєте згоду на Обробку особистих данних
icons
Запит відправлено
Дякуємо! Очікуйте дзвінка протягом 10 хвилин від медичного координатора
Залишити відгук
Ваші відгуки дуже важливі для нас
Залишаючи відгук, ви даєте згоду на Обробку особистих данних
icons
Відгук відправлено
Дякуємо! Завдяки Вашим відгукам ми стаємо кращими
icons
Запит відправлено